e-Fatura, elektronik ortamda düzenlenen ve gönderilen, matbu fatura (kağıt fatura) ile aynı hukuki niteliklere ve içeriklere sahip olan bir fatura türüdür.
e-Fatura uygulaması, satıcı ile alıcı arasında zaman ve maliyet tasarrufu sağlamak, güvenli gönderim ortamı oluşturmak ve e-dönüşüm sistemlerine geçiş yapmak amacıyla 2010 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu hale getirilmiştir.
e-Fatura uygulamasına geçiş ile hem çevreye hem de şirketinize bir çok fayda sağlayabilirsiniz.
e-Faturanın getirdiği avantajları kısaca inceleyelim.
e-Fatura, dijital ortamlarda düzenlenip gönderildiği için klasik faturaya göre daha hızlı ve kolay bir işleyişe sahiptir. Sadece bir kaç tıklama ile dakikalar içerisinde faturanızı düzenleyebilir ve karşı tarafa iletebilirsiniz.
e-Fatura ile kağıt, baskı ve kargo maliyetleri ortadan kalkacağı için fatura kesme ve gönderme sürecinin getirdiği masraflardan kurtulursunuz. Ayrıca e-faturaların saklama alanı dijital ortamlar olduğu için arşivleme maliyetlerini de ortadan kaldırırsınız.
e-Faturalarınız dijital ortamda saklanacağı için kaybolma riski olmaz. İstediğiniz an, istediğiniz tarihteki faturaya saniyeler içinde ulaşırsınız.
Fatura kesme, imza-kaşe yapma, gönderme, arşivleme gibi zaman alan operasyonel süreçler ortadan kalkar. Böylece çalışanların iş yükü büyük oranda azalır ve farklı işleri yapabilmek için zaman kazanırlar.
e-Fatura uygulaması ile fatura keserken yaşanabilecek insan kaynaklı hataları ve hata riskini azaltabilirsiniz.
Faturalarınızı hızlı bir şekilde göndereceğiniz için faturanın ulaşmaması, kaybolması gibi sorunlar ortadan kalkar ve tahsilat yapma süreniz hızlanır.
Ayrıca e-fatura uygulaması ile e-faturanızın karşı tarafa iletilip iletilmediğini ve karşı tarafın e-faturanızı görüp görmediğini de takip edebilirsiniz.
e-Fatura ile birlikte kağıt kullanımınız azalacağı için doğanın korunmasına katkı sağlayabilirsiniz.
e-Faturaya geçme süreci tüzel kişiler ve şahıs firmaları için farklı şekilde gerçekleşir.
Eğer tüzel kişi iseniz e-faturaya başvuru yapabilmeniz için Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden mali mühür temin etmeniz gerekir. Mali mühür almak için ise öncelikle Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin web sitesinden başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekir.
Eğer şahıs firması iseniz e-imza ile e-fatura başvurusu yapabilirsiniz.
e-İmzanın nasıl alınacağını öğrenmek için “e-İmza nedir?, Nasıl Alınır” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Mali mühürünüzü ya da e-imzanızı aldıktan e-faturaya geçiş başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
e-Fatura uygulamasını GİB’in internet sitesi üzerinden sunduğu GİB Portal ile kullanabilirsiniz.
Bilgi İşlem Sistemi Entegrasyonu firmanıza ait bilgi işlem sisteminin alt yapısının yeterli olduğu durumlarda kullanılabilir. Bu yöntem ile sisteminiz Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine entegre edilir ve e-fatura kullanıma hazır hale gelir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan entegrasyon izini almış olan kurumların özel sistemleri ile e-faturayı kullanabilirsiniz.
MDP Group tarafından geliştirilmiş olan e-Fatura Çözümü ile e-faturalarınızı kesme, gönderme, alma ve saklama gibi tüm fatura işlemlerinizi kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Mutabıkım bir MDP Group markasıdır.
Kübra Taşcı